Τι και ποιοί είμαστε


Μέσα από τη σελίδα αυτή θα προσπαθήσουμε να ενημερώνουμε άμεσα για τις συνατήσεις, τις αποφάσεις και τις δραστηριότητες της Ομάδας. Η Oμάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΚΑ) λειτουργεί καθαρά με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όλα τα μέλη είναι ισότιμα και φυσικά ο κάθε συνάδελφος που είναι μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων και θέλει να αναφέρει κάποιο πρόβλημα, να προσφέρει και να συμβάλλει στη προσπάθεια αυτή με τις ιδέες, τις προτάσεις και τη παρουσία του είναι πάντα ευπρόσδεκτος.


Κοινωνικές ομάδες, σωματεία, πρωτοβουλίες πολιτών και εργαζομένων που δραστηριοποιούνται μέσα από παρόμοιες δράσεις μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω
αυτής της σελίδας στο email : okasett@yahoo.gr.


Σάββατο 17 Μαρτίου 2012


Ενημέρωση 16-03-2012

Ανεβάσαμε και στο blog την 2η ανακοίνωση της Ομάδας μας που αφορά στις δράσεις που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε.

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες

Μετά από συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και τη διερεύνηση διαφόρων προτάσεων-δράσεων που κατατέθηκαν από τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις συναντήσεις της ΟΚΑ, αποφασίσαμε συλλογικά και από κοινού τις εξής δράσεις-πρωτοβουλίες στις οποίες σας καλούμε και ελπίζουμε να συμμετάσχετε.

Είναι χρήσιμο να σημειώσουμε πως οι δράσεις αλληλεγγύης που αποφασίσαμε να προωθήσουμε χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
·         Η 1η κατηγορία (δράση 1η και 2η) αφορά στην υλική-υλικοτεχνική προσφορά αλληλεγγύης (τρόφιμα, εξοπλισμός κλπ).
·         Η 2η κατηγορία στην εθελοντική προσφορά υπηρεσίας-υποστήριξης (δράση 3η και 4η).   

Διευκρινίζουμε εδώ, ότι απόφαση της ΟΚΑ  είναι να ΜΗΝ στέλνει χρήματα σε καμιά οργάνωση, ομάδα ή πρωτοβουλία. Αυτό διότι, αφενός μεν ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι γίνεται και που πάνε αυτά τα λεφτά, αφετέρου διότι σκοπός δεν είναι να κάνουμε απλά το "καθήκον" μας στέλνοντας απρόσωπα από το γραφείο μας ένα πόσο σε κάποιο λογαριασμό για να πούμε ότι "κάτι κάναμε", αλλά να δραστηριοποιηθούμε οι ίδιοι. Να έρθουμε σε επαφή με ομάδες και ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες ή έχουν ανάγκη, να γνωρίσουμε από κοντά ποιοι είναι και τι κάνουν, να μας γνωρίσουν κι αυτοί, να δούμε τι χρειάζονται, και να πάμε εμείς οι ίδιοι να πάρουμε κάτι αν χρειαστεί.

Διευκρινίζεται επίσης πως η ΟΚΑ ως ομάδα εργαζομένων που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο προς όλους τους εργαζομένους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.


Δράση 1η : Ενίσχυση της Οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου".

Λίγα λόγια για την Οργάνωση. Επισκεφθήκαμε από κοντά τα γραφεία τους την προηγούμενη Πέμπτη το μεσημέρι όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη Δ/ντρια κ. Θάνου και τον Πρόεδρο της Οργάνωσης κ. Κανάκη οι οποίοι μας ενημέρωσαν εκτενώς για τη δράση των "Γιατρών του Κόσμου", τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους. Οι "Γιατροί του Κόσμου"  λειτουργούν σήμερα 4 πολυιατρεία σε Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη και Χανιά τα οποία παρέχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας αλλά ταυτόχρονα επιτελούν κοινωνικό έργο σε πολλαπλό εύρος δραστηριοτήτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: παροχή ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης, ξενώνες φιλοξενίας για οικογένειες  μεταναστών και προσφύγων με παιδιά, προγράμματα  κοινωνικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων, όπως επίσης και οργανωμένη παροχή τροφίμων σε εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Από τα στοιχεία της Οργάνωσης για τη χώρα μας προκύπτει ότι,  με το ξέσπασμα της κρίσης  και τις μνημονιακές πολιτικές, έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση του αριθμού των φτωχών, των ανέργων και των άπορων που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Μετά από τη συζήτηση που είχαμε με τους υπεύθυνους της Οργάνωσης μας ενημέρωσαν ότι αυτήν τη στιγμή έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη σε τρόφιμα καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, σχεδόν σε κατάσταση πείνας.

Εμείς καταγράψαμε τα είδη τροφίμων που έχουν ανάγκη και αυτά είναι :

Λάδι
Ρύζι
Όσπρια
Γάλα (κουτιά, όχι φρέσκο)
Παιδικές τροφές υπό μορφή σκόνης
Ζάχαρη

Όσοι συνάδελφοι θέλετε να βοηθήσετε ξεκινάμε άμεσα τη Συλλογή των παραπάνω τροφίμων από Δευτέρα 19-03-2012 ως και την Πέμπτη 05-04-2012.

Τα μέχρι στιγμής Σημεία Συλλογής τροφίμων θα είναι:
1.     Στα Γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στον 5ο όροφο του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας (Πεσμαζόγλου 2-6), όπου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι συνάδελφοι από τα καταστήματα, κάθε μέρα από 15:30 έως και 17:30 το απόγευμα θα υπάρχουν μέλη της ΟΚΑ.
2.     Στο Κατάστημα Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Καλλιθέας (Ελ. Βενιζέλου 140), όπου υπεύθυνος συλλογής θα είναι ο συνάδελφος Νιωτάκης Γιάννης (τηλ: 8345).
3.     Στο Κατάστημα Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κυψέλης (Κυψέλης 62), όπου υπεύθυνος συλλογής θα είναι ο συνάδελφος Κοτσιάς Θοδωρής (τηλ: 8434).

Σε περίπτωση που υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι από καταστήματα άλλων περιοχών που θα ήθελαν να αναλάβουν τη συλλογή και μεταφορά των τροφίμων ή υπάρχει κάποια δυσκολία (κυρίως για τα πιο απομακρυσμένα καταστήματα) μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιο μέλος της Συντονιστικής Ομάδας προκειμένου να το γνωρίζουμε και να δούμε αν και πως μπορούμε να σας διευκολύνουμε.

Πληροφορίες για τη δράση: Κιάμος Δημήτρης / Σκόδρας Μάνος / Σπυρόπουλος Γιώργος / Στεβή Τάνια.


Δράση 2η :  Ενίσχυση "Κοινωνικού Χώρου Υγείας" Λαϊκής Συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων-Κουκακίου-Θησείου.

Μετά από ομόφωνη γνώμη των συναδέλφων που παραβρέθηκαν στην τελευταία μας συνάντηση επισκεφθήκαμε την προηγούμενη Τετάρτη το απόγευμα τον "κοινωνικό χώρο υγείας" της Λαϊκής Συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων-Κουκακίου-Θησείου όπου και συναντηθήκαμε με μέλη της πρωτοβουλίας. Μια σύντομη περιγραφή: Ο "κοινωνικός χώρος υγείας" λειτουργεί στο υπό κατάληψη εγκαταλελειμμένο παλιό κτίριο του ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων το οποίο έχει ανακαινιστεί και έχει μετατραπεί σε μια μικρή αυτοοργανωμένη δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.  Λειτουργεί κάθε Τρίτη και Τετάρτη το απόγευμα και μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης που αντιμετωπίζει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας να επισκεφθεί το χώρο χωρίς κανένα κόστος, να συζητήσει με τους γιατρούς (και όχι μόνο) το πρόβλημά του, να θέσει απορίες και προβληματισμούς ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ψυχολογική υποστήριξη.

Από τη συζήτηση με μέλη της πρωτοβουλίας και το γιατρό που υπήρχε εκείνη την ώρα στο χώρο, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη σε φαρμακευτικό υλικό καθώς η μονάδα δεν χορηγεί, ούτε συνταγογραφεί φάρμακα. Αυτό που θα ήταν χρήσιμο στα χέρια των γιατρών είναι κάποιος βασικός εξοπλισμός ιατρείου και πιο συγκεκριμένα:

Μια φιάλη οξυγόνου 4lt ή 5lt, ένα οξύμετρο και μια συσκευή μέτρησης σακχάρου/γλυκόζης.

Ως ΟΚΑ κάναμε μια έρευνα αγοράς για το κόστος αυτού του εξοπλισμού το οποίο αναλύεται ως εξής (προσεγγιστικά) :   

Παλμικό Οξύμετρο Δακτύλου Nonin GO2 9570: περίπου 170-205€
ROCHE Accutrend Plus (σάκχαρο, γαλακτικό οξύ, τριγλυκερίδια, λακτόζη): περίπου 175-205€ + 40-50€ ταινίες σακχάρου (50 τεμάχια)
Φιάλη Οξυγόνου 4-5lt: περίπου 300€.

Όσοι συνάδελφοι θέλετε να βοηθήσετε ώστε να αγοράσουμε μαζί τον παραπάνω εξοπλισμό για τον Κοινωνικό Χώρο Υγείας, μπορείτε να καταθέσετε από Δευτέρα 19-03-2012 ως και την Πέμπτη 05-04-2012 ένα μικρό χρηματικό ποσό από 2 ευρώ (με αναγραφή του ονόματος και της αιτιολογίας) στο λογαριασμό υπ’ αριθμόν 89586582-3, που άνοιξε ο Σύλλογος Εργαζομένων για τις δράσεις της ΟΚΑ.

Πιστεύουμε ότι αν ανταποκριθούμε όλοι με μια ελάχιστη συμβολή ακόμα και 2 ευρώ / άτομο θα έχει υπερκαλυφθεί το απαιτούμενο ποσό για την αγορά του εξοπλισμού.  

Με την ολοκλήρωση της δράσης θα είναι διαθέσιμα σε όλους όσους απέστειλαν χρήματα (και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας) όλα τα παραστατικά της αγοράς του εξοπλισμού. Αν μαζευτούν περισσότερα χρήματα, θα μείνουν στο λογαριασμό για να χρησιμοποιηθούν σε επόμενες δράσεις. 

Πληροφορίες για τη δράση: Σπυρόπουλος Γιώργος / Κοτσιάς Θοδωρής


Δράση 3η: Εθελοντική συμμετοχή στην πρωτοβουλία "Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός" Ελληνικού.
Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού (http://agroselliniko.blogspot.com) αποτελεί την εφαρμογή εδώ και ένα χρόνο μιας πρωτοβουλίας πολιτών για αξιοποίηση ενός τμήματος έκτασης 2,5 στρεμμάτων του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στα πλαίσια της δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών χρήσεων. Στον αγρό φυτεύονται σπόροι από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες που θα χαριστούν στη συνέχεια σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη καθώς και σε μαθητές των σχολείων της περιοχής για να τους φυτεύσουν σε άλλους χώρους με σκοπό τη διάδοση και διάσωση των σπόρων αυτών, επαναπροσδιορίζοντας αξίες που χάνονται λόγω της εμπορευματοποίησης της διατροφής μας και της ασύστολης χρήσης χημικών συστατικών για την εντατικοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Επιπροσθέτως, φιλοδοξία είναι ο "αυτοδιαχειριζόμενος αγρός" Ελληνικού  να λειτουργήσει και ως χώρος έκφρασης "κοινωνικής οικονομίας",  περιβαλλοντικής εκμάθησης, συλλογικής κουζίνας και ανοιχτών συζητήσεων-εκδηλώσεων.     
Παρά την ενεργή συμμετοχή των πολιτών από τις γύρω περιοχές, μετά και από την εθελοντική πρωτοβουλία υιοθεσίας και δενδροφύτευσης 1.150 ελαιόδεντρων από περισσότερους από 2.000 συμπολίτες μας σε άλλο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, θα χρειαστεί εθελοντική προσφορά εργατικών χεριών τόσο για πότισμα όσο και για σκάλισμα, σπορά, φύτευση και διάφορες άλλες εργασίες κηπουρικής. Επαφίεται λοιπόν ξεκάθαρα στη δική μας διάθεση για ενεργό συμμετοχή, άμεση επαφή με τη φύση, αλλαγή παραστάσεων και συλλογική εργασία μαζί με άλλους συμπολίτες μας.
Πληροφορίες για τη δράση: Τσουροπλής Γιάννης

Δράση 4η :  Συζήτηση - Ενημέρωση και συμμετοχική υποστήριξη  συναδέλφων που πρόκειται να γίνουν ή είναι ήδη νέοι γονείς.
Επειδή στην εποχή μας και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης  ο ρόλος του γονιού δεν είναι εύκολος και οι δυσκολίες που συναντάει από την πρώτη κιόλας στιγμή σε διάφορα στάδια είναι πολλές, αν υπάρχουν συνάδελφοι-συναδέλφισσες που θα θέλανε να ενημερωθούν για θέματα γονέων (τοκετού, διατροφής παιδιών, ψυχολογικής υποστήριξης κλπ.), να συναντηθούν και να γνωριστούν μεταξύ τους, η ΟΚΑ θα μπορούσε να οργανώσει μια σχετική Συζήτηση – Ενημέρωση.
Πληροφορίες για τη δράση: Κουντουράκη Αγγελική



Η Συντονιστική Ομάδα


Σπυρόπουλος Γιώργος                                           Κιάμος Δημήτρης

Στεβή Τάνια                                                           Τσουροπλής Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου