Τι και ποιοί είμαστε


Μέσα από τη σελίδα αυτή θα προσπαθήσουμε να ενημερώνουμε άμεσα για τις συνατήσεις, τις αποφάσεις και τις δραστηριότητες της Ομάδας. Η Oμάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΚΑ) λειτουργεί καθαρά με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όλα τα μέλη είναι ισότιμα και φυσικά ο κάθε συνάδελφος που είναι μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων και θέλει να αναφέρει κάποιο πρόβλημα, να προσφέρει και να συμβάλλει στη προσπάθεια αυτή με τις ιδέες, τις προτάσεις και τη παρουσία του είναι πάντα ευπρόσδεκτος.


Κοινωνικές ομάδες, σωματεία, πρωτοβουλίες πολιτών και εργαζομένων που δραστηριοποιούνται μέσα από παρόμοιες δράσεις μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω
αυτής της σελίδας στο email : okasett@yahoo.gr.


Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ενημέρωση 08-03-2012

Συνάδελφοι, 


Σε συνέχεια της προηγούμενης επικοινωνίας μας και στα πλαίσια της προσπάθεια μας για άμεση ενημέρωση όλων των μελών της ομάδας και των συναδέλφων που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην προσπάθεια Κοινωνικής Αλλελεγγύης της ομάδας,  θα προσπαθήσουμε συνοπτικά (θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση στη συνάντησή μας) να δώσουμε μια εικόνα των πληροφοριών που συλλέξαμε από τις επισκέψείς μας στον "Κοινωνικό χώρο Υγείας" της Λαϊκής Συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων-Κουκακίου-Θησείου και την Οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου".

Όπως είχαμε ενημερώσει, επισκεφθήκαμε τη Τετάρτη το απόγευμα τον "κοινωνικό χώρο υγείας" της Λαικής Συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων-Κουκακίου-Θησείου. Ο "κοινωνικός χώρος υγείας" λειτουργεί στο υπο κατάληψη εγκατελειμένο παλιό κτίριο του ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων το οποίο έχει ανακαινιστεί και έχει μετατραπεί σε μια μικρή αυτοοργανωμένη δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.  Λειτουργεί Τρίτη και Τετάρτη και μπορεί ο οποισδήποτε πολίτης που αντιμετωπίζει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας να επισκεφθεί το χώρο χωρίς κανένα κόστος, να συζητήσει με τους γιατρούς (και όχι μόνο) το πρόβλημά του, να θέσει απορίες και προβληματισμούς ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ψυχολογική υποστήριξη. Από τη συζήτηση με μέλη της πρωτοβουλίας και τον γιατρό που υπήρχε εκείνη την ώρα στο χώρο, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη σε φαρμακευτικό υλικό καθώς η μονάδα δεν χορηγεί, ούτε συνταγογραφεί φάρμακα. Αυτό που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στα χέρια των γιατρών είναι κάποιος βασικός ιατρικός εξοπλισμός (όπως ένας μικρός καρδιογράφος,  ένας απινιδωτής κλπ) προκειμένου να δωθούν οι πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί. Πληροφοριακά, πέρα απο τον κοινωνικό χώρο υγείας, η Συνέλευση καταβάλει προσπάθεια για την οργάνωση μιας "συλλογικής κουζίνας"  ενώ με πρωτοβουλία γονέων και κατοίκων  έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ήδη το παιδικό στέκι "Φτου Ξελεφτεριά"  στο οποίο γίνονται εκδηλώσεις για παιδιά κάθε Σάββατο απόγευμα στον ίδιο χώρο.  



Σε ότι αφορά την Οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου", επισκεφθήκαμε τα γραφεία τους (Σαπφούς 12) τη Πέμπτη το μεσημέρι. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη Δ/ντρια κ. Θάνου και το Πρόεδρο της Οργάνωσης κ. Κανάκη, οι οποίοι μας ενημέρωσαν εκτενώς για τη δράση των "Γιατρών του Κόσμου", τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Οργάνωσης. Οι Γιατροί του Κόσμου  λειτουργούν σήμερα 4 πολυιατρεία σε Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη και Χανιά που παρέχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας αλλά ταυτόχρονα επιτελούν κοινωνικό έργο σε πολλαπλό εύρος δραστηριοτήτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει  : παροχή ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης, ξενώνες φιλοξενίας για οικογένειες  μεταναστών και προσφύγων με παιδιά, προγράμματα  κοινωνικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων όπως επίσης και οργανωμένη παροχή τροφίμων σε 100άδες οικογένειες συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
 Από τα στοιχεία της Οργάνωσης για τη χώρα μας προκύπτει ότι,  με το ξέσπασμα της κρίσης  και τις μνημονιακές πολιτικές, έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση του αριθμού των φτωχών, των ανέργων και των ανθρώπων που χρειάζονται άμεση και επείγουσα κοινωνική υποστήριξη.
Οι άμεσες και επείγουσες ανάγκες της Οργάνωσης αυτή τη στιγμή είναι κυρίως σε τρόφιμα (έχουμε ήδη φτιάξει λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζονται) λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης του αριθμού των πολιτών που αδυνατούν πλέον να προμηθευτούν ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής. Ακολούθως, μεγάλη ανάγκη υπάρχει επίσης  σε παιδικά εμβόλια, όμως φαίνεται πως τα τρόφιμα είναι αυτή τη στιγμή 1η προτεραιότητα. 

Είναι σημαντικό να τονισθεί επίσης,  -κάτι που αποτελεί κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντική παράμετρο των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης κάθε πρωτοβουλίας και ομάδας-,  ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα και χρειάζονται επείγουσα υποστήριξη να μην αισθάνονται ότι χάνουν την αξιοπρέπεια τους ούτε ότι είναι "προβληματικοί" ή "περιττοί" στη κοινωνία. 

Σε ότι αφορά τη 3η πιθανή δράση για τον "αυτοδιαχειριζόμενο αγρό Ελληνικού", έχει υπάρξει επικοινωνία με μέλος της πρωτοβουλίας και θα γίνει προσπάθεια μέσα στο Σαββατοκύριακο να κανονιστεί κάποιο ραντεβού στον χώρο.

Τη Δευτέρα  12-03-2012 στις 3.30 θα τα πούμε απο κοντά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου