Τι και ποιοί είμαστε


Μέσα από τη σελίδα αυτή θα προσπαθήσουμε να ενημερώνουμε άμεσα για τις συνατήσεις, τις αποφάσεις και τις δραστηριότητες της Ομάδας. Η Oμάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΚΑ) λειτουργεί καθαρά με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όλα τα μέλη είναι ισότιμα και φυσικά ο κάθε συνάδελφος που είναι μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων και θέλει να αναφέρει κάποιο πρόβλημα, να προσφέρει και να συμβάλλει στη προσπάθεια αυτή με τις ιδέες, τις προτάσεις και τη παρουσία του είναι πάντα ευπρόσδεκτος.


Κοινωνικές ομάδες, σωματεία, πρωτοβουλίες πολιτών και εργαζομένων που δραστηριοποιούνται μέσα από παρόμοιες δράσεις μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω
αυτής της σελίδας στο email : okasett@yahoo.gr.


Πέμπτη 12 Απριλίου 2012


Ενημέρωση 11-04-2012


"Κοινωνικός χώρος Υγείας" Λαϊκής Συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου (στο παλαιό κτίριο ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων) -2η δράση 



Καρδιογράφος
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Τετάρτη 11-04-2012 χάρη στη συλλογική δράση όλων μας, παραδώσαμε στον "κοινωνικό χώρο υγείας" της Λαϊκής Συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου τον ιατρικό εξοπλισμό που αγοράσαμε και πιο συγκεκριμένα έναν φορητό καρδιογράφο 6 καναλιών, ένα οξύμετρο Νοnin GO2 9570 και ένα σακχαρόμετρο TrueResult-Twist με όλα τα παρελκόμενά τους. Με τη παράδοση αυτή ολοκληρώνεται λοιπόν και τυπικά η 2η δράση της ΟΚΑ όπως είχαμε ανακοινώσει. Ανεβάσαμε ήδη τις πρώτες φωτογραφίες από τη σημερινή παράδοση ενώ τα σχετικά παραστατικά παραδόθηκαν ήδη στο Σύλλογο Εργαζομένων.

Ο "κοινωνικός χώρος υγείας" που στεγάζεται στο παλαιό κτίριο του ΠΙΚΠΑ (επι των οδών Τιμοδήμου και Αντωνιάδου) στα Πετράλωνα είναι ανοιχτός προς όλους κάθε Τρίτη και Τετάρτη απόγευμα και αποτελεί μια πρωτοβάθμια δομή κοινωνικής περίθαλψης την οποία μπορεί να επισκεφθεί οποισδήποτε πολίτης χωρίς κανένα κόστος.  Οι ιατροί και τα μέλη της πρωτοβουλίας βρίσκονται εκεί για να παράσχουν μια πρώτη υπηρεσία για κάποιον που θα τη χρειαστεί άμεσα πριν μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο αλλά και να συζητήσουν με όποιον το επθυμεί οποιοδήποτε διαγνωσμένο ιατρικό ή σχετικό πρόβλημα. Σκοπός του χώρου δεν είναι ο περιορισμός σε μια "τυπική" διάγνωση αλλα μια πιο αναλυτική και ανθρώπινη προσέγγιση του ιατρικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σ' ένα φιλικό και ζεστό κλίμα μπορεί κανείς να συζητήσει με τους ιατρούς και τα μέλη της πρωτοβουλίας οποιοδήποτε θέμα αφορά την υγεία και το σώμα μας, να πει την άποψή του και να ακούσει εμπειρίες απο αντίστοιχες περιπτώσεις αν υπάρχουν. Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγος, χειρουργός, ορθοπεδικός, ωτορινολαρυγγολόγος, πνευμονολόγος, ψυχίατρος, ρεφλεξιολόγος) βρίσκονται εκ περιτροπής στο χώρο για να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για διαγνωσμένα προβλήματα και χρόνιες παθήσεις, απαντήσεις σε απορίες, αξιολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων και ψυχολογική υποστήριξη. 
Ταυτόχρονα, υπάρχει ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός για μετρήσεις πίεσης, σακχάρου, οξυγόνου κλπ ο οποίος ενισχύθηκε πλέον και με τη δυνατότητα ηλεκτροκαρδιογραφήματος. 


Πιστεύουμε πως σ' ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης και μιας αυξανόμενης κοινωνικής βαρβαρότητας όπου επιχειρείται η εμπορευματοποιήση  του αγαθού της δημόσιας υγείας, πρωτοβουλίες όπως αυτή αποδεικνύουν στη πράξη πως όλοι μαζί, εργαζόμενοι, πολίτες και άνεργοι, μπορούμε να οργανώσουμε στη βάση, νέες δομές κοινωνικής αλληλεγύης και αλληλοβοήθειας αλλα και μια διαφορετική κουλτούρα κοινωνικής στάσης και ευαισθητοποίησης.
 
Περισσότερες πληροφορίες όπως και το πρόγραμμα του "κοινωνικού χώρου υγείας" μπορείτε να βρείτε εδώ  


1 σχόλιο:

  1. Και όμως μπορούμε….

    Ας ακούσουμε ο ένας τον άλλον λοιπόν. Ας γνωριστούμε τότε. Να θεριέψει η οργή μας και ελπίδα να γίνει. Ρίζα να γίνει ξανά η αξιοπρέπεια και νέο κόσμο να γεννήσει.

    Με ιδιαίτερη χαρά και ειλικρινή συγκίνηση δεχτήκαμε την Τετάρτη 11/4 την αντιπροσωπεία της ομάδας κοινωνικής αλληλεγγύης των εργαζόμενων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η οποία μας παρέδωσε ιατρικό εξοπλισμό (καρδιογράφο, σακχαρόμετρο, οξύμετρο) που αγοράστηκαν με προσφορές αλληλεγγύης από εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Ως μέλη της ομάδας εργασίας της λαϊκής συνέλευσης των Πετραλώνων, του Κουκακίου και του Θησείου, υγειονομικοί και μη, που λειτουργούμε ανοιχτά, ισότιμα, αντιιεραρχικά νιώθουμε την ανάγκη να σφίξουμε συντροφικά το χέρι σε κάθε έναν από εσάς.

    Να σας πούμε ότι τα υλικά αυτά αναβαθμίζουν τεχνικά ένα εγχείρημα όπως ο κοινωνικός χώρος για την υγεία, που στοχεύει όχι στη στεγνή παροχή ιατρικών υπηρεσιών και συμβουλών, όχι στην υποκατάσταση του από καιρό προβληματικού και πλέον καταρρέοντος με ευθύνες της καθεστωτικής πολιτικής συστήματος υγείας αλλά στην ψηλάφηση μιας άλλου τύπου υγείας, της υγείας του αύριο, που ξεκινάει και πάει χέρι χέρι με το χτίσιμο και το δυνάμωμα τέτοιων σχέσεων αλληλεγγύης.

    Να σας υπενθυμίσουμε ότι το εγχείρημα , ψηφίδα ανάμεσα σε άλλα παρόμοια εγχειρήματα, ήταν, είναι και θα μείνει ανοιχτό σε όλους, για επίσκεψη, ιατρικές συμβουλές, συζήτηση για ζητήματα υγείας και ανάδειξη των κοινωνικών τους διαστάσεων. Ένα ζωντανό παράδειγμα ότι ο δρόμος της αλληλεγγύης, της αδιαμεσολάβητης και άμεσης κάλυψης των αναγκών μας, των αναγκών των εργαζομένων χωρίς την επιστασία, την επιβολή και την καταλήστευση των πόρων που εμείς οι ίδιοι παράγουμε από θεσμούς και δομές που πλέον έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία δεν είναι φαντασιοκοπία στα μυαλά κάποιων ρομαντικών αλλά πραγματικότητα εν τω γενάσθαι, που κάνει όλο και πιο σίγουρα και μεγάλα βήματα.

    Η προσφορά σας μας δίνει κουράγιο και μας εμπνέει πόσο μάλλον που νοείται ως μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Η φιλανθρωπία εξάλλου είναι πια ξεκάθαρο σε όλους ότι αποτελεί άλλοθι ενός συστήματος που μας εκμεταλλεύεται και μας απομυζά, ασχολία για τον ελεύθερο χρόνο κυριών σε γκαλά και σαλόνια. Η αλληλεγγύη από την άλλη, η οργάνωση των εργαζομένων σε όλο και περισσότερα πεδία, όλο και πιο αναβαθμισμένα και αποτελεσματικά, η δημιουργία δομών που εξυπηρετούν τις ανάγκες μας με τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε και θεωρούμε αποδοτικό και ορθολογικό, οι αντιθεσμίσεις δηλαδή, είναι απλά η μόνη επιλογή, η αποκλειστική διέξοδος.

    Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την πρόταση για ένα αντι-μάθημα με θέμα τις πρώτες βοήθειες ή όποιο άλλο θέμα εσείς επιλέξετε συλλογικά, σαν αυτά που οργανώνουμε στον κοινωνικό χώρο για την υγεία, στην κατεύθυνση της αποκωδικοποίησης και της διάδοσης χρήσιμης και πρακτικής ιατρικής γνώσης, που αποτελεί επίσης στόχο του εγχειρήματος μας.

    Να σας καλέσουμε τέλος να διαδώσετε την ύπαρξη και το χαρακτήρα του εγχειρήματος και να το επισκεφτείτε για να απευθύνετε κάποιο αίτημα σχετικά με την υγεία ή απλά να το γνωρίσετε καλύτερα

    Να σας καλέσουμε να δράσουμε και να ζήσουμε όλοι συλλογικά, ισότιμα.

    Είναι η μόνη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή